Integra la Moneasa

                        În perioada 23-24 iunie, Integra Asociaţia persoanelor cu dizabilități mentale a organizat o minitabără în stațiunea Moneasa, mai precis în Tabăra Școlară Moneasa. La acțiunea organizată au participat 12 beneficiari ai Asociației, copii și tineri cu sindrom Down, autism și alte deficiențe mentale, precum și unii dintre părinții și frații lor. Le-au fost alături 12 tineri de la Centrul Județean de Voluntariat Arad.

                        Scopul taberei a fost crearea de situații în care persoanele cu dizabilități mentale să-și manifeste abilitățile pe latura independenței, ei fiind mai mult sau mai puțin asistați de voluntari dar, în același timp, integrați în grup.

Provocările au fost diverse: călătorie cu autocarul, vizitarea cetății din Ineu, cazarea în tabără, excursie până la Peștera cu Apă de la Băi din stațiune și explorarea acesteia, jocuri de grup (cunoaștere, socializare, stimulare, provocare), meci de fotbal unificat (tineri cu și fără dizabilități în aceeași echipă), servirea mesei, foc de tabără, excursie la Cazanul Schmeltzer din Moneasa și expediție pe drumuri de munte.

                        Fiecare parte a primit în fapt o lecție de viață: voluntarii au conștientizat că lângă ei sunt și tineri „altfel” care, în ciuda dizabilităților, se bucură de viață; copiii și tinerii care au nevoie de micul ajutor ce se vrea a fi o mână întinsă, un zâmbet sau o îmbrățișare; iar beneficiarii Asociației au simțit că în lumea asta există și tineri care voluntar se oferă să îi ajute, încearcă să-i înțeleagă și aleg ca parte din timpul lor liber să îl petreacă împreună cu ei.

Părinții copiilor cu dizabilități s-au bucurat de compania voluntarilor în condițiile în care au putut savura câteva clipe libere, știindu-i pe copiii lor „pe mâini bune”.

Asociația Integra mulțumește tinerilor de la Centrul Județean de Voluntariat Arad pentru inima mare, mintea deschisă, disponibilitatea și efortul depus. Ei sunt cei care vor schimba mentalități! Cu ajutorul tinerilor ca ei vom deschide un drum tinerilor ca noi, cei de la INTEGRA.

 

Leave a Reply